2 male soljice ulja
2 male soljice secera
250 gr. putera (margarina)
2 kasike pavlake (sour cream)
2 jaja
1 prasak za pecivo
brasna po potrebi
Agda:
700 gr. secera
850 ml. vode
2 vanillin secera
kokosovo brasno za posipanje
Priprema:
Prvo izvadite puter iz frizidera da dobro omeksa na sobnoj temperaturi.
Stavite agdu na pec i kuhajte oko 10 minuta.
Izmutite jaja, secer, ulje i pavlaku.
Dodajte omeksao puter i mutate dok se sve fino ne sjedini (nemojte mutit mikserom, zicom ili viljuskom mutite).
Dodajte brasno i prasak za pecivo i zamjesite fino tijesto.
Pomalo dadavat brasno da nebi pretjerale pa da bude tvrdo tijesto.
Kad se tijesto odvojilo od posude spremno je za oblikovanje hurmasica.
Uzmite u ruku napravite lopticu pa valjak.
Ako se lijepi dodajte jos jednu kasiku brasna ili dodajte kokosovog brasna u tijesto.
Pravite hurmasice, redajte u nauljenu tepsiju i pecite na 200 c dok hurmasice nedobiju finu bojicu.
Zalite polovicom pripremljene agde i poklopite.
Kad su hurmasice upile svu agdu zalite ostatkom agde, pospite kokosovim brasnom i nemojte poklapat tepsiju.
Prohladite na sobnoj temperaturi pa posluzite.
Ja ih nisam stavila u frizider da se nebi stegle zbog putera ovako se tope ustima.
Prijatno!